Brojni slastičari i ljubitelji slastica družili su se na ovogodišnjem 12. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast, 17. listopada 2023. u hotelu Well u Termama Tuhelj, te se moglo kušati više 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske Slovenije, Europe i svijeta. Među njima su i kolači koje su spravljali slastičari iz Izraela, Armenije, Brazila, Australije i Italije. Visoki pokrovitelj je Krapinsko – zagorska županija a partner Vlada Republike Slovenije.
Zainteresiranost sudionika je bila veća nego ikad prije, pa se ove godine okupilo gotovo 400 sudionika iz cijele Hrvatske i svijeta, a starinske izvorne kolače predstavilo je čak 13 udruga iz pet naših županija – od Osijeka do Dubrovnika.
Program se sastojao od predavanja renomiranih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (workshops), natjecanja učenika, slastičara područja Alpe Adria i zemalja ex YU (Artslast 2023.), natjecanja seniora, profesionalnih slastičara i slastičara hobista (Pastry Queen), prezentacije domaćih proizvoda na posebnim promotivnim štandovima
Natjecanje se odvijalo u tri kategorije:
1.Orehnjača
2.Slastičarske breskvice
3.Makaronsi
Ove godine uvedeno je i ocjenjivanje Folkslast, koje je provodio inozemni žiri. Strani žiri ocjenjivao je naše izvorne kolače. Svaka je izvorna slastica priča za sebe. Medalje su se dodijelile udrugama. U predstavljanju izvornih kolača sudjeluje 20.-tak Udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Zagrebačke županije.
Udruga žena Preslica predstavila je gastronomsku baštinu našeg kraja, tj. “Zdigane krumpirove štrukle s koščicama od tikve“.
U kategoriji BRESKVICE zlatnu medalju dobila je Ana Radev iz Udruge Žena Preslica, a u kategoriji MAKARONSI srebrna medalja pripala je Stanki Miko iz udruge žena Preslica.
Inozemni pokrovitelj je Taste of Peace iz Izraela, a organizator je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba.